الأحد، تشرين الثاني ١٦، ٢٠٠٨

П У „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”
ФИЗИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
КАТ. „ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ФИЗИКА”

ДИПЛОМНА РАБОТА
ТЕМА:
ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЛАЗЕРИТЕ В ДЕНТАЛНАТА МЕДИЦИНА
Дипломант: Захра Джасим Ал Тимими
Научен ръководител: (Доц. д-р Т.А .Ефтимов)
ПЛОВДИВ 2008


В настоящата дипломна работа е направен обзор на приложнието на лазерите в денталната медицина през последните двадесетина години.

Представени са предимствата и недостатъцине на лазерите, определящи специфичната ниша при възможните им приложения в денталната медицина.
Основни характеристики са кривите на поглъщане и дълбочината на проникване на лазерното лъчение във вода, меланин и хемоглобин за различните дължини на вълните.
Въз основа на видовете взаимодействия (фотохимични, топлинни, фотоаблация, плазмено-индуцирана аблация и фоторазграждане) на лазерното лъчение с различните видове тъкани са класифицирани приложенията на различните типове лазери според дължината на вълната и излъчваната мощност.
Гореизборените видове взаимодействия дефинират определени области на диаграмата на плътността на мощността от времето на облъчване.
Основното подразделение на лазерите е според типа тъкан, която могат да обработват – твърда или мека.
При повечето от лазерите като например CO2, Nd:YAG, твърдотелни лазери и лказерни диоди, основния тип въздействие върху тъканите е топлинно и са основно приложими за третиране на меки тъкани.
Единствено наложилият се в последните години Er,Cr:YSGG (ербий, хром: итрий-скандий-галиев гранат) лазер, излъчващ на 2.78 m и в значителна степен Er:YAG лазера, излъчващ на 2.94 m са подходящи както за обработката на твърди, така и на меки тъкани.
Тези два лазера имат възможността да предизвикват аблация н амека и твърда тъкан с минимално увреждане на околни тъкани. В добавка те имат антибнактериално действие, преахват бактериална плака и зъбен камък, облъчването е ограничено в ултратресен слой на тъканта, позволяват по-бързо корекция на кост и меки тъкани, позволяват почистване и дезинфкция на кореновия канал.
Успехът на Er,Cr:YSGG лазер в сравнение с останалите се дължи до голяма степен и на съвместното му използване с водна струя, което дефинира нов раздел на приложение – хидрофотониката, при която подходящото съотношение на приложена лазерна мощност и водна струя регулира палвно оптималната дълбочина на проникване и ефективност на поглъщане на лазерното лъчение в обработваната тъкан.
Съвременните лазерни системи в денталната медицина са немислими и без използването на влакнесто-оптчини приставки за подвеждане и оперативно насочване на лазерното лъчение не само в устната кухина, но и в далеч по-труднодостъпните гингвинални гънки и кореновия канал.
Към настоящия момент Er,Cr:YSGG лазера се оказва най-близко до идеалния за денталната медицина лазер.

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق